Monday, June 17, 2013

Resepi Roti Jala dan Kari Daging

Assalamualaikum . . hehe haa ni satu lagi resepi minggu ni . . roti jala pulak dah . . saya sebenarnya saja belek-belek majalah Rasa yang latest edisi 144 Julai 2013 . . kat tengah-tengah page majalah ada rsepi-resepi kuih-muih warisan . . so saya sangat tertarik dengan roti jala ni haa . . sebab tak penah buat, so nak sangat try . . barang dah ada, tinggal buat tu tak pernah . . so, apalagi ?? cubalah~ hehehe

RESEPI ROTI JALA DAN KARI DAGING
Bahan-bahan roti jala:
500gm tepung gandum
1 sudu kecil pewarna kuning
1 biji telur
3 sudu besar minyak masak
600ml air
1/2 sudu kecil garam

Bahan-bahan kari daging:
500gm daging lembu - ayam pun boleh
2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2cm halia - kisar
1 batang serai - kisar
1 tangkai daun kari
1 biji tomato - potong dadu
5 sudu besar serbuk kari daging
150ml santan
20gm asam jawa - bancuh
Minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara:
Untuk kari:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau dan masukkan serbuk kari.
2) Masukkan daging, air asam jawa, daun kari dan santan. Reneh dan kacau sehingga daging empuk dan tambah garam secukup rasa.

Untuk roti jala:
1) Campurkan semua bahan dan panaskan kuali leper(anti-lekat).
2) Gunakan cawan roti jala dan layangkan adunan tersebut diatas kuali.
3) Setelah tepung berubah warna, lipat kedua-dua belah roti jala dan gulung menjadi bentuk silinder. Hidangkan bersama-sama kari tadi.

haaa . . senang kan ? tak sangka sangat semudah ni je . . kari tu pun nak buat kari yang biasa makan tu pun tak apa . . dan sebelum layang kan roti jala atas kuali leper, kalau boleh beruskan sikit dengan minyak atau margerin . . kalau tak ada berus, juz titiskan sikit minyak masak tu . . kalau banyak sangat minyak, tak sedap nanti . . cuma tak nak bagi lekat je . . okayla, tu je nota-nota penting . . so kita jumpa lagi minggu depan ! Insya-Allah . . :)

maafla ye . . tak pandai nak gulung . . hehe :)

No comments:

Post a Comment

tengok2 ;) meh comment meh~