RESEPI BISKUT COKLAT NESTUM
Bahan-bahan:
130gm mentega
20gm lemak sayuran/vegetable shortening
80gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
170gm tepung gandum - diayak
40gm tepung jagung - diayak
1/8 sudu kecil serbuk penaik - diayak
30gm nestum
40gm cornflakes - dihancurkan sedikit
20gm serbuk badam - tak nak letap pun tak apa
Topping:
50gm dark chocolate compound - saya pakai jenama Beryl's
30gm cornflakes - dihancurkan separuh
Cara-cara:
1) Pukul mentega, lemak sayuran dan gula hingga sebati dan gebu.
2) Masukkan kuning telur dan esen vanila.
3) Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik yang diayak sekali sedikit demi sedikit dan pukul sehingga sebati.
4) Masukkan nestum, cornflakes dan serbuk badam. Kacau sebati.
5) Canaikan doh dan terap mengikut bentuk kesukaan anda. Bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit atau sehingga keperangan. Setelah masak, biarkan sejuk supaya biskut mengeras.
6) Untuk topping, cairkan chocolate compound menggunakan kaedah double-boil. Celupkan biskut kedalam coklat dan hiaskan dengan cornflakes.
okayy siap . . hehe untuk topping boleh jugak kalau letak chocolate rice atau coklat urai yang warna-warni tu bagi berseri-seri . . hehe selamat mencuba ya :)
biskut-biskut~ ;)
No comments:
Post a Comment
tengok2 ;) meh comment meh~